Zmiękczacze do wody
Twarda czy miękka woda
Obrazowo twardość wody opisuje się jako właściwość polegająca na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytwarzania piany, podczas wytrząsania próbki z mydłem.
Zatem bardzo twarda woda, która zawiera wysokie stężenie soli wapnia i magnezu, będzie pozostawiała osady, np. na wylewkach, bateriach, kamień kotłowy w czajnikach, na grzałkach pralki, zmywarki.
Przy myciu zużywa się więcej kosmetyków i detergentów, co ściśle łączy się z podaną wcześniej definicją. Z drugiej strony zbyt miękka woda może być powodem niedostatecznego efektu uprania bielizny, potrzeby zużywania większej ilości wody do spłukiwania detergentów i kosmetyków.
Jeśli chodzi o spożycie wody to zapewne preferencje zarówno zdrowotne jak i smakowe mogą być różne – niektórym służy i smakuje wada bardziej miękka, innym o większym stopniu twardości.
Rozporządzenie dotyczące jakości wody do picia podaje zalecaną wartość twardości ogólnej, która mieści się w bardzo szerokich granicach od 60 do 500 mgCaCO3/dm3 (w przeliczeniu na stopnie niemieckie to ok. 3 do 28 dH). Najczęściej zaleca się do użytku domowego, dolną granicę normy, czyli ok. 60 mgCaCO3/dm3.

Domowe zmiękczacze wody
Bardzo popularnymi urządzeniami stosowanymi w celu poprawy jakości wody są zmiękczacze, czyli urządzenia do obniżania twardości ogólnej.
Ogólnie taki zmiękczacz składa się z:
– zbiornika filtracyjnego, w którym jest wsypana żywica zmiękczająca (wymienia jony wapnia i magnezu na jony sodu),
– sterownika, czyli głowicy sterującej, kierującej procesem zmiękczania (najczęściej stosowana w wersji objętościowej, czyli to kiedy włączy się regeneracja zależy od zużycia wody)
– zbiornika solanki.

Uwagi
- niezwykle ważne jest to aby głowica sterująca posiadała zawór mieszający, pozwalający ustalić odpowiednią twardość wody w końcowych punktach odbioru wody
- zmiękczacze to też filtry do wody